Remodelling of Bletchley Bungalow Interior

Having purchased this bungalow in Tavistock Street, Bletchley with the intention of renovating it by enlarging its footprint and remodelling the interior; our clients contacted us for help with the design and planning of the project.

The main aim of the remodelling exercise was to open up the bungalow roof space to create a usable first floor which would then house a new bedroom; in addition to creating ‘drop lighting’ into darker areas of the ground floor where a new kitchen area would be situated.

When it comes to loft conversions, they can be quite tricky at the best of times, but providing the shafts for the drop lighting added an extra structural difficulty we needed to plan for.

Our clients have worked very hard to project manage and, in some cases, even provided the labour for this project with the end result being a stunning kitchen/diner with lots of natural light flooding in and a new light and airy bedroom upstairs.

If you are embarking on a project like this it is essential to have a thorough set of good detailed plans; and a pre-requisite to this is a good scheme where all of the fundamental difficulties have been considered and preferably designed away. This means that even a quite large design change is easier to manage if thorough plans have been produced beforehand, and in our client’s case we are now tying up some changes initiated during the building work.

We always recommend to clients that once the work starts it is best not to change the design, but sometimes it is inevitable, especially with old buildings and this was the situation here. However, because we had plans to work from, it made the process much easier and I am sure you will agree that they have done a fantastic job project managing it and we have thoroughly enjoyed working with them to create their dream living space.

This slideshow requires JavaScript.

Photo of a large spacious room with off white walls, a grey corner sofa, wooden floor and wooden coffee table. Next to that there is a grey rug,matching the sofa. There is a glass dining table with large wooden legs, and wooden chairs with grey cushioning.

Makeover in Dunstable

Yesterday, I happened to visit and photograph a project we’ve designed, it was a last minute opportunity so taking these pictures in the evening never shows off the architecture as it should. However, I thought it would be nice to share them nonetheless.

Our clients loved the location of their house, but not the design. Some areas were very nice, but what let the house down was the long journey from the road to the front door, long internal corridors and the overall style of the house. It had been extended a few times previously, and a holistic overview was needed to revamp the house to put these things right, and also to add some more accommodation. We suggested moving the lounge so that the entrance led into this very impressive hall type lounge, thus removing the long distance from the road and parking to the front door. This also removed the long corridors because they now became rooms that themselves connected other rooms together. More accommodation was added to create a two storey bedroom wing and the house was given an external makeover at the same time, I can’t wait until I’m invited back!

Written by Tony Keller – Building Tectonics Ltd.

This slideshow requires JavaScript.

Extension in Walnut Tree

If we were manufacturers, our main product would be creating versatile spaces for families to enjoy spending time together. For most of us, the kitchen is like the heart of the house, it’s where we spend a lot of time together with guests or family, therefore, kitchen design is essential.  Nearly everyone wants the type of ground floor area shown in the project below; unfortunately, even newly built houses, often do not fulfil this desire and this where BTL comes in. With projects like this for structural reasons, central columns are often needed to support the rooms above which can spoil the open-plan aesthetic but there are ways to work around it although avoiding it can come at a cost in terms of the size of a dropped beam, disruption to the first floor and in some cases, relocation of soil/vent pipes.

As for the kitchen design, the location of the hob, oven and sink should be fixed early on (see our blog about kitchen design) because otherwise the choices may be restricted; such as whether you require a recirculation type of cooker hood instead of the more effective ducted type. This process is called design and we take it very seriously.

Written by Tony Keller, Building Tectonics Ltd.

This slideshow requires JavaScript.