Photo of a large spacious room with off white walls, a grey corner sofa, wooden floor and wooden coffee table. Next to that there is a grey rug,matching the sofa. There is a glass dining table with large wooden legs, and wooden chairs with grey cushioning.

Makeover in Dunstable

Yesterday, I happened to visit and photograph a project we’ve designed, it was a last minute opportunity so taking these pictures in the evening never shows off the architecture as it should. However, I thought it would be nice to share them nonetheless.

Our clients loved the location of their house, but not the design. Some areas were very nice, but what let the house down was the long journey from the road to the front door, long internal corridors and the overall style of the house. It had been extended a few times previously, and a holistic overview was needed to revamp the house to put these things right, and also to add some more accommodation. We suggested moving the lounge so that the entrance led into this very impressive hall type lounge, thus removing the long distance from the road and parking to the front door. This also removed the long corridors because they now became rooms that themselves connected other rooms together. More accommodation was added to create a two storey bedroom wing and the house was given an external makeover at the same time, I can’t wait until I’m invited back!

Written by Tony Keller – Building Tectonics Ltd.

This slideshow requires JavaScript.

Rise cottage; phase 1.

There were many extensions done to this property over time, before we were commissioned to work on the project. As a result of these many extensions, the house looked as though it were made up of corridors where there were supposed to be rooms, both downstairs and up.

Building Tectonics were asked to do a Feasibility scheme to re-design the interior layout. We came up with the idea of moving the stairs to a more central location, which was radical but solved many problems in one go.

It gave the client an entrance hallway, something which they say wasn’t a problem when the house was a two up two down cottage, but was lacking in the house as it developed. This was a real bonus since it was not even on their ‘wish list’.

PanoramaOfEntrance

 

By repositioning the stairs, there was space to allow the rooms to be connected, together with the removal of a redundant chimney breast and various other structural alterations, giving the clients a house which is more practical with rooms which are accessible from the new hall and landing.

By making the stairs more central, we brought more light to the center of the house, which was fairly dark before the alterations, which made the landing seem gloomy in comparison to the rest of the house.

Convenience, light, salebility and beauty all in one hit. Building Tectonics were also engaged to look at other aspects of the house after this alteration.

maekeoverbbr

Written by Tony Keller – Building Tectonics Ltd.

House transformation: From a caterpillar to a butterfly

Our client had bought a 1960’s house whose exterior was looking very tired.

The house had a very uninspiring appearance, lacking that special something that makes you think ‘wow, that looks amazing’, it had an outdated internal arrangement, very poor insulation and lacked a connection with the garden. So we were then commissioned to make this house better overall, inside and out.

Before…

ATH FRONTBEFORE

 

After…

ATH FRONTFINISHED

Written by Tony Keller – Building Tectonics Ltd.