After interior of a kitchen leading to living room.

Extended in Tattenhoe

Our client wanted to create a larger kitchen family area, and a space to sit with friends and enjoy the views over the sunnier side of the house. They’d already thought that converting the garage to livable space may be part of the answer, but our job was to show how the existing and new spaces could be satisfactorily connected together. The resulting scheme achieves a very spacious house, with rooms that allow for separate activities to take place without interference, but also when the time is right, the doors can be opened to allow the new spaces to fully interact. Large folding sliding doors to the garden also allow the outside spaces to be used in conjunction too.
Our client said the following:

“The design has also allowed for some flexibility in how we use our living spaces, which has meant that we have been able to make the most of the increased light coming from the bifold doors and velux windows. We’re delighted with the new living area and the vaulted ceiling has created even more of a spacious feel than we had anticipated”.

The client is extremely pleased with the end result, as are we. To have choices in the way you use space is nice to have, and even though it isn’t requested by clients, we’ll suggest this to clients in the future.

We had been recommended to this client by a previous client, which makes it so much more rewarding.

This slideshow requires JavaScript.

Planning problems

Our client had waited since last November to go in for planning, and eventually after a redesign and new application, the client was invited to go to a planning committee meeting. At the meeting, he had to sit outside the room as there wasn’t enough space for him and they didn’t hear what he had to say because there wasn’t time.

It’s such a shame that things like this can happen because Milton Keynes planning department have improved so much when it comes to smaller ‘run-of-the-mill’ applications such as extensions for example, but when it comes to anything involving new housing, infill or listed buildings it seems much more arduous.

This is what Building Tectonics do, we deal with this sort of application and process all of the time, but with a 96% success rate in the smaller works applications, we usually get there in the end.

A charming addition.

This early 20th century house had been extended and altered many times before, and each alteration seemed to have concentrated on a particular requirement or area, often to the detriment of the house as a whole. What was required was a holistic approach to improve the overall layout, whilst providing some additional accommodation and enhancing “kerb appeal”. The house had some attractive features created by architects already and it was important not to lose sight of these in our proposals. It is fair to say that our initial proposals encouraged our clients to raise their expectations and together we came up with the adopted scheme. By carefully crafting the design, whilst keeping a careful eye on the practical and the budget constraints, the project was carried through to completion with a minimum of fuss.

The end result has produced a most beautiful house, retaining its charm, improving its poise and creating the additional space our clients required. Often it is the requirement of a client for more space that triggers our involvement but, we can achieve so much more with a house than just adding space given the right ‘tools’ so to speak.

Before outside    After outside

 

Written by Tony Keller – Building Tectonics Ltd.