New eco house video.

We have created a better video of an eco house we have mentioned before in another post on this blog.

We are very happy to have been chosen to work on this project, many architects would kill to have it (although not literally!). We are currently attempting to get planning permissions on this project.

This project is very different to our usual projects due to the nature of the design specifications which need to be met to reach the higher levels on the Code of Sustainable Homes. We hope to be able to do more projects like this in the future.

A few things which will be included on the eco house are follows:

  • It is insulated to a super high standard.
  • It utilises ground source heat pump technology.
  • Photo voltaic electricity generation through solar panels.
  • Heat recovery technology.
  • Low water consumption using grey water.
  • Rain water harvesting.
  • Ecology friendly walls constructed from stones harvested on site.
  • Reed bed sewage treatment.
  • Ground breaking passive annual heat storage technology.
  • Composting and recycling space.
  • Certified environmental building components.
  • Use of low waste construction techniques.
  • LED lighting throughout.

If you’d like to have a look at this new tour, click on this link.

Written by Jade Turney – Building Tectonics Ltd.

Bungalow improvements – A bit of a ‘facelift’

Architects had previously prepared a scheme for a new house to replace this bungalow, but once costed it was apparent the project would be uneconomic. We were then commissioned to improve the existing building to a high standard so that it could be readily sold.

We prepared a number of proposals and the client chose (in our view) the best of these. To call the adopted scheme a make-over is a little bit misleading, the change from the front is subtle, but by raising the roof a little, we have provided some bedrooms in the roof space, plus we’ve also moved the chimney. Clearly the original bungalow’s architect had intended the chimney to be an external feature, but this meant the fireplace was badly situated within. The fireplace has now been rebuilt so that it provides a focal point within the lounge.

With the modest extension at the rear, the internal layout now provided ample space but more importantly the layout works so beautifully now. The superb kitchen and family room all overlook the mature rear garden. The upshot to all of this is that our clients decided not to sell the property, but to live in it themselves.

303122_10151793424483765_1097805934_n

 

Written by Tony Keller – Building Tectonics Ltd.