After interior of a kitchen leading to living room.

Extended in Tattenhoe

Our client wanted to create a larger kitchen family area, and a space to sit with friends and enjoy the views over the sunnier side of the house. They’d already thought that converting the garage to livable space may be part of the answer, but our job was to show how the existing and new spaces could be satisfactorily connected together. The resulting scheme achieves a very spacious house, with rooms that allow for separate activities to take place without interference, but also when the time is right, the doors can be opened to allow the new spaces to fully interact. Large folding sliding doors to the garden also allow the outside spaces to be used in conjunction too.
Our client said the following:

“The design has also allowed for some flexibility in how we use our living spaces, which has meant that we have been able to make the most of the increased light coming from the bifold doors and velux windows. We’re delighted with the new living area and the vaulted ceiling has created even more of a spacious feel than we had anticipated”.

The client is extremely pleased with the end result, as are we. To have choices in the way you use space is nice to have, and even though it isn’t requested by clients, we’ll suggest this to clients in the future.

We had been recommended to this client by a previous client, which makes it so much more rewarding.

This slideshow requires JavaScript.

After interior kitchen with dining space.

House remodel in Woburn Sands.

Our clients had bought a bungalow in a very sought after area of Woburn Sands. They had carefully assessed what they wished to achieve with the alterations to the bungalow, in brief this consisted of creating an open plan downstairs where they could eat and entertain guests, and create a first-floor bedroom in the loft space. On analysis, it was clear that not much of the roof structure could be kept, and so they vacated the whole house for a few months to allow the roof to be removed, and a new taller roof structure created. It was all quite a major overhaul of what was a very tired and outdated house.

We also suggested that given the radical nature of these changes, consideration should be given to improving the entrance area. As clients go, these were a joy to work with and we found out early on that as a design team (I believe that the client is also apart of the design team), we could all introduce ideas into the scheme knowing they would all be given open and full consideration. Many ideas were introduced into the design even from the earliest discussions, and the eventual final design managed to effortlessly accommodate nearly everything the clients had wanted, and more.

The resulting chalet now has a fabulous bedroom suite overlooking the most beautiful canopy of trees rising up from the valley below. The interior has been modified and slightly extended to create a collection of spaces which achieve what is required of individual spaces, but they also connect together so that you can pass from space to space in an easy, uncomplicated way whilst taking in the interior and exterior views.

Externally, the building was given more of a facelift. The raised roof structure was treated to a new slate roof, which together with sprocketed eaves always looks majestic. The walls were clad in render and cedar, which enabled us to introduce more insulation underneath, and together with the limited use of metal on parts of the roof, the house now has a modern, fresh and contemporary look.

Obviously, our clients have invested heavily in this project, but the resulting house is perfect, and very special. From out point of view, we’re proud to have been a part of this project, and would thank our clients for the commission, which incidentally has already resulted in two more commissions from admiring neighbours.

 

This slideshow requires JavaScript.